علیرغم افزایش فشارهای نظارتی بر صرافی ها، ایران و روسیه همچنان با توجه به تحریم های مالی با ارزهای دیجیتال سازگار هستند.
کشور و نهادهای تحریم شده مجموعاً ۱۵.۸ میلیارد دلار ارز دیجیتال در طول سال ۲۰۲۴ جمع اوری کردند که حدود ۳۹ درصد از تراکنشهای غیرقانونی را رمزارزها تشکیل میدهند. در حالی که OFAC سیزده نام مرتبط با رمزارزها را رونمایی کرد با اینکه کمتر از سال ۲۰۲۳ بود اما همچنان دومین رکورد ثبت شده در هفت سال گذشته بوده است.
برخلاف سالهای گذشته، حوزههای قضایی تحریمشده بخش بزرگتری از کل فعالیتهای رمزنگاری مرتبط با تحریمها را به خود اختصاص دادهاند و تقریباً ۶۰ درصد از ارزش کل را تا پایان سال تشکیل میدهند. بر اساس گزارش Chainalysis که با CryptoPotato به اشتراک گذاشته شده است، ایران نقش مهمی در این روند داشته است.
هجوم ایران به ارزهای دیجیتال
پس از بحران گروگان گیری سفارت آمریکا در تهران در سال ۱۹۷۹، ایالات متحده تحریم های مالی گسترده ای را علیه ایران اعمال کرد. با وجود این محدودیت ها، ایران همچنان برای ثبات و نقدینگی خود به سیستم مالی جهانی متکی است. بی ثباتی و کاهش ارزش پول این کشور، همراه با دسترسی محدود به بانک های بین المللی، بسیاری از افراد و شرکت ها را به دنبال روش های مالی جایگزین برای حفظ تحرک اقتصادی سوق داده است.
سرویس های ایرانی در سال ۲۰۲۴ شاهد افزایش قابل توجهی در سهم خود از تراکنشهای رمزنگاری مرتبط با تحریمها بودند. این امر ناشی از افزایش بیاعتمادی به دولت و ادامه آشفتگی ژئوپلیتیکی بود. Chainalysis دریافت که این تحرکات مالی عمدتاً به فعالیتهای غیرقانونی یا ابتکارات دولتی مرتبط نیست، بلکه منعکسکننده نگرانیهای فزاینده شهروندان ایرانی در مورد دولت خود و تمایل فوری آنها برای انتقال داراییها به خارج از کشور است.
در زمان افزایش تنش های ژئوپلیتیکی درگیر ایران، خروج ارزهای دیجیتال از مبادلات ایران افزایش یافت، به ویژه در روز یا اندکی پس از اتفاقات مربوط به درگیری. دادههای Google Trends از این همبستگی پشتیبانی میکند، و نشان میدهد که جستوجوهای «ایران اسرائیل» در ۱۴ آوریل و ۱ اکتبر در سراسر جهان افزایش یافته است ، تاریخهایی که تقریباً با تشدید درگیریها یکی است. این روند در حالی رخ می دهد که ارزش ریال ایران در واکنش به رویدادهای سیاسی و نظامی نوسانات شدیدی را تجربه می کند.
جالب اینجاست، اگرچه جریان خروجی در تمام انواع داراییها، از جمله استیبل کوینها افزایش یافت، اما Chainalysis حجم نامتناسب بالایی از تراکنشهای بیتکوین را مشاهده کرد. افزایش قابل توجه خروج بیت کوین با دورههایی که گزارشها حاکی از تدارک حملات موشکی ایران بود، همزمان شد، اوجهای قابل توجهی در ۹ و ۱۴ آوریل ۲۰۲۴ و همچنین در اواخر سپتامبر و اوایل اکتبر همان سال رخ داد.